Hareketsizlik Bir Pandemi Midir?

Ağustos 4, 2021

Coronavirus son 2 yılımızı felç etmiş durumda. İnsanlık tarihinde eşine az rastlanır bir döneme tanıklık ediyoruz. Tedbir almak ve evde kalmak bu dönemde oldukça önemli. Pandemi aldığımız önlemler sayesinde daha hafif seyrediyor. Evde kalmak her ne kadar şu dönem için oldukça yararlı olsa da bir çok sorunu da beraberinde getiriyor. Hareketsizlik bunlardan biri. Hatta daha ileri giderek şunu söylebilirim: Hareketsizlik de bir pandemi. Çünkü bütün dünyayı ele geçirdi ve her gün hızlı bir şekilde yayılıyor.

Uzmanlar, pandemi sırasında spor yapılamamasına bağlı olarak ortaya çıkan hareket eksikliğiyle obezite ya da kalp sorunları gibi hastalıklarda yükseliş yaşanmasından endişeleniyor.

Bu hastalıklar aynı zamanda Covid-19 hastalığının etkilerinin daha ağır hissedilmesine de yol açıyor.

Dünya Bankası’nın 26 Ağustos’ta yayımladığı küresel veriler üzerinden yapılan analize göre obezite Covid-19 yüzünden ölüm ihtimalini yüzde 50 artırıyor.

Aynı araştırmaya göre obezitenin koronavirüse karşı geliştirilen aşının etkisini azaltma ihtimali de bulunuyor. (BBC 2020)

British Journal of Sports Medicine’de yayımlanan bir geniş kapsamlı araştırma, hareketsizliğin altta yatan hastalıklardan çok daha önemli bir risk faktörü olduğunu gösteriyor.

Çalışma, 1 Ocak 2020-21 Ekim 2020 tarihleri arasında KOVİD teşhisi konan 48 bin 440 hasta üzerinde yapıldı.

Katılımcılar, pandemiden iki sene önceki fiziki aktivitelerine göre, hareketsiz (haftada 0-10 dakika fiziki aktivitesi olanlar), biraz aktif (haftada 11-149 dakika fiziki aktivite) ve aktif (haftada 150 dakikadan fazla fiziki aktivite) olarak üç grupta değerlendirildi.

Buna göre, katılımcıların yüzde 7’si hareketsiz, yüzde 15’i biraz hareketli ve yüzde 78’i ise hareketli grupta yer aldılar.

Yarısının diyabet, KOAH, kalp-damar hastalığı, böbrek hastalığı ve kanser gibi altta yatan hastalığı yoktu; yüzde 18’inde tek yüzde 32’sinde iki veya daha fazla hastalık bulunuyordu.

Bunların yüzde 9’u hastaneye yatırıldı, yüzde 3’üne yoğun bakım tedavisi gerekti ve yüzde 2’si de vefat etti. (indyturk.com 2020)

Walkers ekibi olarak hareketsizliğin zararlarının farkındayız bunun için harekete geçtik. Walkers kullanıcılarına attıkları her 100 adım için 1 Walkers Puan hediye ediyoruz ve bu puanları uygulama içi markette kullanma imkanı sunuyoruz. Attığın her adım için de Walkers uygulamasında bağış yapabilirsin. Sen de hareketsizliğin zararlarının farkındaysan hemen aşağıdaki linklerden Walkers’ı indir ve kullanmaya başla. Böylece her yürüyüşüne değer katmış olursun.

Walkers İndirme Linki:http://onelink.to/walkers